« blogin etusivulle

Paloturvallisuus on ehdottoman tärkeää – paranna kotisi turvallisuutta!

18.4.2017  /  Turvallinen koti, Paloturvallisuus

kodin-paloturvallisuus.png

Helposti korjattava turvallisuusasia suomalaisessa kodissa ovat palovaroittimet: niiden toiminta tulee testata säännöllisesti sekä varmistaa, että varoittimia on tarpeeksi.

Talo on vanha ja osa putkista on uusimatta. Koska putki pettää? Jäikö laturi seinään? Mitä, jos tulipalo syttyy, kun en ole kotona? Kodin turvallisuushuolet ovat monille tuttuja.

– Jokaisella on oikeus turvallisempaan kotiin ja arkeen, Sector Alarmin operatiivinen johtaja Anssi Mäkitalo sanoo.

Kodinturvalaitteet paitsi pienentävät mahdollisia vahinkoja, myös ennaltaehkäisevät niitä.

– Sankaritarinoita syntyy joka päivä. Monet tarinat liittyvät ihmishengen pelastamiseen. Eräässä tapauksessa kynttilän sytyttämä tulipalon alku saatiin sammutettua ajoissa, kun savuhälyttimeen kytketty kamera lähetti kuvia hälytyskeskukseen. Koska asukkaat eivät olleet kodin lähistöllä, naapureille yhdistetty soitto ja naapurin ripeä toiminta pelastivat kodin suuremmilta vaurioilta, kertoo kodin hälytysjärjestelmien ja turvalaitteistojen asentaja Sauli Marila.

– On monenlaisia tilanteita, joissa turvallisuus ratkaisee. Moni ajattelee ensimmäisenä murtotilanteita. Tietenkin tämä on yksi tärkeä osa turvallisuutta, mutta kodissa on monia muita tilanteita, missä turvallisuus lisää hyvänolontunnetta. Henkilökohtaisesti asetan paloturvallisuuden ensisijalle, sillä siinä voi olla kyse ihmishengestä. On myös tilanteita, joissa esimerkiksi hätäpainikkeet voivat olla ratkaisevia, talousjohtaja Maria Tevajärvi kuvaa.

Tällaisia ovat esimerkiksi sairaskohtaustilanteet.

Toimiva palovaroitin pelastaa 

Helposti korjattava turvallisuusasia suomalaisessa kodissa ovat palovaroittimet: niiden toiminta tulee testata säännöllisesti sekä varmistaa, että varoittimia on tarpeeksi. Esimerkiksi pelastussuunnitelma kannattaa valmistella hätätilanteen varalle.

– Paloturvallisuus merkitsee minulle henkilökohtaisesti eniten, koska minulle perheen turvallisuus sekä yhteiset muistomme ovat tärkeintä, mitä on. Palotilanteessa jokainen sekunti on ratkaiseva. Paloturvallisuus on ehdottoman tärkeää, kun perhe on kotona, mutta myös silloin, kun ei olla itse kotona. Kodissahan ovat kaikki muistot. On hyvä tunne, kun tiedän, että kotiani valvoo hälytyskeskus 24/7 siltä varalta, että tulipalo syttyisi, Maria Tevajärvi kuvaa.

Hälytyksen sattuessa Sector Alarmin asentama kamera ottaa sarjan still-kuvia, joiden perusteella hälytyskeskus voi ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin. Kuvien avulla voidaan soittaa hätäkeskukseen, jolloin palokunta saadaan paikalle.

Palokunta voidaan soittaa suoraan paikalle ilman, että vartija ajaa ensin tarkistamaan tilanteen.

Kodin turvallisuus koostuu monesta asiasta

– Hälytysjärjestelmään voidaan myös liittää vesivahingoista hälyttävä anturi sekä smart plugeja, älykkäitä pistorasioita, jotka tekevät arjesta helpompaa ja hauskempaa. Smart plugeilla voidaan myös parantaa kodin paloturvallisuutta, Tevajärvi kertoo.

– Mielestäni suomalaiset lukitsevat kotinsa pääsääntöisesti aika hyvin. Tässä kuitenkin poikkeus vahvistaa säännön varsinkin syrjäisemmillä seuduilla, jossa kaiken lisäksi on vähemmän tarkkailevia silmiä ja enemmän tilaa esimerkiksi murtovarkaille toimia huomaamatta, Sauli Marila, kodin hälytysjärjestelmien ja turvalaitteistojen asentaja sanoo.

Moni suomalainen nauttii kesänvietosta omalla mökillä, joka saattaa olla talvikautena pitkiä aikoja tyhjillään. Mökkien suojaamisessa haasteena on monesti sijainti.

Varkaustilanteessa monille varkaille kelpaa lähes mikä vain. Mökillä rahallisesti arvokkaammat aarteet saatetaan ottaa mukaan tai piilottaa, mutta paljon tavaraa jätetään helposti anastettavaksi. Mökin avaimesta kannattaa pitää yhtä hyvää huolta kuin oman kodin avaimista.

– Mökeillä on monesti palovaroittimia, mutta hälyttimet eivät yleensä lähetä hälytystä ulos mökistä. Sama tilanne on monissa kodeissa, Tevajärvi kuvaa

– Paloturvallisuus tuntuu yllättävän monessa paikassa olevan lähes kokonaan unohdettu asia, tai ainakin siihen reagointi savuhälyttimillä. Laitteita jätetään päälle turhankin rohkeasti, kun poistutaan kotoa, Sector Alarmin asentaja Sami Korhonen sanoo.

Varsinkin kauempana taajamista ovia ei joskus lukita ollenkaan, jos talon väki on kotona. Kaupungissa turvalukko voi jäädä auki.

– Lukkoasiat ovat loppupeleissä pieniä juttuja, joilla turvataan asuntoa ja omaisuutta, Korhonen kuvaa.

Suomalaiselle perheelle Sector Alarm tuo turvallisuuden tunnetta: se suojaa kotia silloinkin, kun kukaan ei ole paikalla.

– Järjestelmän avulla voi seurata useita tietoja kotiin liittyen omalla älypuhelimella. Esimerkiksi onko hälytysjärjestelmä päällä, kuka kytki järjestelmän, mikä on lämpötila asunnossa, tai säätää valojen ja sähkölaitteiden ohjauksia. Jokaisella on erilaiset tarpeet laitteiden suhteen, ja nämä tarpeet kartoitetaan asentajan kanssa, jotta palvelu vastaa parhaalla mahdollisella tavalla asiakkaan henkilökohtaisia tarpeita, Korhonen jatkaa.


Paloturvallinen kotiMiten teet kodistasi paloturvallisemman? Katso vinkit ja ohjeet — Lataa opas.

Opas on koottu yleisimpien kodin paloturvallisuusriskien tiedostamiseksi sekä opastamaan kuinka näitä riskejä voi helposti pienentää. 

Lataa paloturvallisuusopas