« blogin etusivulle

Nuku rauhassa - hälytysjärjestelmä valvoo kotia ja huomaa yökulkijat

21.8.2018  /  Turvallinen koti, Murtosuojaus

hälytysjärjestelmän-kotona-tila

Kodin hälytysjärjestelmä turvaa kotia kellon ympäri. Kun olet kotona, kytke päälle hälytysjärjestelmän Kotona-tila eli niin sanottu kuorisuojaus. Se suojaa kutsumattomilta vierailta ja huolehtii, ettei pieni lapsi, unissakävelijä tai muistisairas poistu huomaamatta.

- Kotona-tila on alun perin suunniteltu sitä varten, että asukkaat voivat olla turvallisesti kotona ja nukkua yönsä rauhassa. Sen ollessa kytkettynä asunnossa voi liikkua vapaasti, mutta ulkokuori on suojattu, kertoo Sector Alarmin operatiivinen johtaja Anssi Mäkitalo.

Koti suojattuna jatkuvasti

- Ero täyssuojaukseen on käytännössä se, että liiketunnistimet eivät ole päällä Kotona-tilan aikana. Ovi- ja ikkunatunnistimet, tärinäilmaisimet ja lasirikkoilmaisimet eli valvottavan alueen kuoressa olevat hälyttimet kytkeytyvät päälle, joten kukaan ei voi kulkea sisään tai ulos, ilman että hälytysjärjestelmä reagoi, Anssi Mäkitalo sanoo.

Kodin hälytysjärjestelmä valvoo kotia jatkuvasti esimerkiksi tulipalon varalta, vaikka järjestelmä olisi muuten kytketty pois päältä.

- Palo-, vesivuoto- ja lämpötilailmaisimet toimivat aina ja hälyttävät vahingon sattuessa, oli hälytysjärjestelmä kytketty päälle tai ei. Samoin kamerailmaisin ottaa kuvan aina kun tulee hälytys, mutta ei reagoi liikkeeseen silloin, kun Kotona-tila on päällä, Mäkitalo sanoo.

Lasten, lemmikkien ja koko perheen turvana

Kotona-tila laitetaan monissa perheissä päälle juuri nukkumaan mennessä, mutta mikään ei estä käyttämästä sitä vaikka keskellä päivää.

- Lapsi voi kokea olonsa turvallisemmaksi yksin kotona koulun jälkeen, kun Kotona-tila on päällä. Toisaalta, moni aikuinenkin kertoo, että on mukavampaa olla kotona etenkin pimeinä talvi-iltoina ja syyshämärässä, kun kodin ulkokuori on suojattu, Anssi Mäkitalo kertoo.

Kodin hälytysjärjestelmiä on totuttu ajattelemaan keinona pitää murtovarkaat loitolla. Kotona-tila suojaa kotia myös toiseen suuntaan ja estää perheenjäseniä joutumasta tahattomasti sisältä ulos.

- Pienet lapset eivät pääse huomaamatta omille teilleen ja perheenjäsen, joka kävelee unissaan tavoitetaan jo kotiovella. Samoin muistisairaiden omaishoitajille hälytysjärjestelmä on avuksi. Se suojelee omaista joutumasta kauas kotoa, kun poistuminen havaitaan heti, Mäkitalo sanoo.

Kotona-tila tarjoaa ratkaisun myös tilanteisiin, jolloin liiketunnistinta ei voida käyttää suurikokoisen lemmikin takia.

- Kotona-tilaa voi tarvittaessa käyttää silloinkin, kun ei ole itse kotona, esimerkiksi jos kotona on niin iso koira, että hälytysjärjestelmän lemmikkieläinasetukset eivät riitä ja liiketunnistin reagoisi lemmikin liikkeisiin. Silloin Kotona-tila suojaa kuitenkin ulkoa päin tulijoilta.

Kannattaa käyttää

Koska kodit ovat erilaisia, myös Kotona-tilan toimintaa voidaan räätälöidä asunnon ja asukkaan tarpeiden mukaan.

- Asennusvaiheessa on mahdollista määritellä tilat, jotka suojataan liiketunnistimella myös Kotona-tilan ollessa päällä. Esimerkiksi autotalli voi olla tällainen tila, jossa liiketunnistin voi olla valmiudessa, vaikka asuintiloissa oleskellaan. Asentaja käy aina asiakkaan kanssa läpi, millaisia tarpeita hänen kodissaan on ja toteuttaa Kotona-tilan määrittelyn sen mukaan, Mäkitalo sanoo.

Kotiin tulija saa kytkettyä Kotona-tilan pois avaimenperätunnisteella tai koodilla, ennen kuin hälytys laukeaa. Joskus hälytys laukeaa, kun sisällä olija unohtaa Kotona-tilan olevan päällä, avaa tunnistimella varustetun oven, eikä ehdi kytkeä hälytystä pois. Vahingossa aiheutetuista hälytyksistä ei ole mitään haittaa, eikä hälytysjärjestelmää kannata olla käyttämättä niiden pelossa. 

- Ei haittaa, vaikka virhehälytyksiä tulisi. Hälytyskeskuksessamme työssä on ammattilaisia, jotka tietävät, että unohduksia sattuu. Meiltä ei tule laskua perässä, oli hälytys aiheellinen tai aiheeton, Anssi Mäkitalo vakuuttaa.

Lue lisää kodin hälytysjärjestelmästä