« blogin etusivulle

Näin sijoitat palovaroittimesi oikein

18.5.2017  /  Paloturvallisuus

blog-palovaroitin-paloturvallisuus.png

Palovaroittimen sijoittelussa on tärkeää, että palovaroittimen hälytysääni kuuluu kaikkiin asunnon osiin riittävän voimakkaana herättääkseen sikeästi nukkuvan ihmisen.

Pelastuslain mukaan palovaroittimia tulee olla vähintään yksi jokaista alkavaa 60 m² kohti sekä vähintään yksi jokaisessa kerroksessa tai tasossa, myös asuntoon yhteydessä olevissa kellari- tai ullakkotiloissa. Esimerkiksi kaksikerroksisessa asunnossa, jossa molempien kerrosten pinta-ala on 65 m², tulee molemmissa kerroksissa olla vähintään kaksi palovaroitinta. Palovaroittimien määrään ja asennuspaikkaan vaikuttaa lisäksi tilan muoto.

– Jos palovaroittimia laitetaan vähimmäisvaatimusten mukainen määrä, on paras paikka makuuhuoneiden ja muiden asuintilojen välissä. Ylemmissä kerroksissa paras paikka on portaikon yläpuolella. Suositeltavaa on kuitenkin laittaa palovaroitin kaikkiin tiloihin, joissa yövytään, ohjeistaa Sector Alarmin Tekninen kouluttaja Jesse Ketokoski.

– Mikäli asunnossa on useita kerroksia tai tila on erittäin suuri, kannattaa palovaroittimet kytkeä sarjaan. Näin kaikki varoittimet hälyttävät heti, kun yksikin tunnistaa savun, jatkaa Jesse Ketokoski.

Palovaroitin sijoitetaan asunnon kattoon paikkaan, johon savu pääsee esteettä ja mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Etäisyys nurkkiin, kattopalkkeihin, seinään tai muihin esteisiin tulee olla vähintään 50 cm.

Palovaroitinta ei pidä sijoittaa paikkaan, jossa se voi vikaantua tai toistuvien virheellisten hälytysten todennäköisyys on erityisen suuri. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi keittiö ja kosteat tilat. Palovaroitinta ei pitäisi myöskään sijoittaa tuuletusikkunan tai ilmanvaihtoventtiilin edustalle eikä koneellisen ilmanvaihdon läheisyyteen.

Itse asennettavan palovaroittimen asennuksessa ja käytössä tulee aina noudattaa laitteen mukana tulevia laitekohtaisia ohjeita.

Palovaroitin on pakollinen jokaisessa asunnossa, myös vapaa-ajan asunnossa

Palovaroitin on pakollinen jokaisessa asunnossa ja pelastuslaki velvoittaa huoneiston haltijan huolehtimaan asunnon varustamisesta riittävällä määrällä palovaroittimia. Sisäasiainministeriön asetus tarkentaa säännöksiä palovaroittimien sijoittamisesta ja kunnossapidosta.  

Uudisrakentamisessa edellytetään nykyään huoneistokohtaisia sähköverkkoon kytkettyjä palovaroittimia, joiden sijainti suunnitellaan jo rakennusvaiheessa.

Hälytyskeskukseen yhdistetty savuilmaisimen sisältävä kodin hälytysjärjestelmä puolestaan mahdollistaa avun hälyttämisen nopeasti myös silloin, kun kukaan ei ole kotona, ja sen asennuksesta vastaa aina koulutettu asentaja.


Paloturvallinen koti

Miten teet kodistasi paloturvallisemman? Katso vinkit ja ohjeet — Lataa opas.

Opas on koottu yleisimpien kodin paloturvallisuusriskien tiedostamiseksi sekä opastamaan kuinka näitä riskejä voi helposti pienentää. 

Lataa paloturvallisuusopas