« blogin etusivulle

Milloin viimeksi tarkistit palovaroittimesi toimintakunnon?

15.8.2017  /  Turvallinen koti, Paloturvallisuus

 paloturvallisuus.png

Palovaroitin on Pelastuslain mukaan pakollinen jokaisessa asunnossa ja sen toimintakunnosta huolehtiminen on asukkaan vastuulla. Palovaroittimen toimintakunto on hyvä testata kerran kuukaudessa sekä aina, kun kotoa tai vapaa-ajan asunnolta on oltu pidempään poissa.

Tavallisen paristokäyttöisen palovaroittimen toiminta testataan painamalla palovaroittimen testipainiketta, jolloin toimiva varoitin piippaa. Mikäli pariston teho alkaa loppua, ilmoittaa palovaroitin tästä lyhyellä äänimerkillä.

Hyvä tapa on vaihtaa paristo kerran vuodessa, vaikkei palovaroitin ehtisi ilmoittaa vähentyneestä tehosta. Etenkin kylmissä ja kosteissa olosuhteissa, kuten käyttämättä olleissa vapaa-ajan asunnoissa, voi paristo tyhjentyä tavallista nopeammin tai palovaroitin muuten vikaantua.

Palovaroitin tulee lisäksi puhdistaa varovasti imuroimalla tai päältä pyyhkimällä kerran pari vuodessa. Pölyyntynyt varoitin voi herkistyä ja aiheuttaa mahdollisesti virheellisiä hälytyksiä. Varo kuitenkin kosteuden joutumista varoittimeen. Varmista palovaroittimen toiminta aina pariston vaihdon tai puhdistuksen jälkeen.

Sähköverkkoon kytketyn palovaroittimen paristonvaihto saattaa vaatia sähköalan ammattilaista ja tässä tapauksessa on toimittava oman taloyhtiön ohjeiden mukaan. Vaikka paristonvaihto kuuluisi ammattilaiselle, on oma ja perheen turvallisuus hyvä varmistaa säännöllisillä toiminnan testauksilla.

Noudata aina laitekohtaisia ohjeita sekä taloyhtiön linjauksia.

Paraskaan palovaroitin ei piippaa ikuisesti

Muista huomioida myös palovaroittimen käyttöikä. Mikäli hälytysääni ei kuulu paristonvaihdon jälkeenkään normaalisti, on syytä vaihtaa palovaroitin uuteen. Tavallisesti palovaroittimen maksimikäyttöikä on noin 8-10 vuotta, jolloin se on viimeistään syytä vaihtaa uuteen. Uudemmissa palovaroittimissa on merkitty valmistajan suosittelema uusimisajankohta.

Hälytyskeskukseen yhdistetyn hälytysjärjestelmän savuilmaisin ilmoittaa tehon vähenemisestä vikailmoituksella hälytyskeskukseen, joka hoitaa vaihdon palveluntarjoajan käytäntöjen mukaan.

 

Lue myös kuinka sijoitat palovaroittimesi oikein.


Paloturvallinen koti

 

Miten teet kodistasi paloturvallisemman? Katso vinkit ja ohjeet — Lataa opas.

Opas on koottu yleisimpien kodin paloturvallisuusriskien tiedostamiseksi sekä opastamaan kuinka näitä riskejä voi helposti pienentää. 

Lataa paloturvallisuusopas