« blogin etusivulle

Kun lapsi on yksin kotona: turvallisuusvinkkejä koululaisten vanhemmille

31.7.2018  /  Turvallinen koti

koulujen-alku-turvallisuus

Moni koululainen viettää aikaa yksin kotona iltapäivisin koulun jälkeen ja loma-aikoina, kun vanhemmat ovat töissä. Yksin kotona oleminen sujuu mukavasti, kun kodin turvallisuus on kunnossa.

Tallenna numerot puhelimeen

Tallenna lapsen puhelimeen yleinen hätänumero 112, vanhempien numerot ja muun läheisen ihmisen tai vaikka naapurin numero, ja lataa puhelimeen 112-sovellus. Laita tärkeimmät numerot myös ilmoitustaululle tai jääkaapin oveen näkyville.

Harjoitelkaa hätäpuhelua

Käy läpi yhdessä lapsen kanssa, millaisissa tilanteissa pitää soittaa hätänumeroon. Kerro, että on tärkeää vastata hätäkeskuksen esittämiin kysymyksiin ja että puhelun saa lopettaa vasta, kun hätäkeskus antaa siihen luvan. Muistuta, että hätänumeroon voi soittaa, vaikka puhelimessa ei olisi saldoa tai vaikka pääsykoodi unohtuu. 112-sovelluksen kautta soitetusta puhelusta hätäkeskus näkee soittajan sijainnin.

Minimoi tapaturmariskit

Huolehdi, että tarvittavat välineet esimerkiksi keittiössä ovat lapsen ulottuvilla ilman kurottelua ja kiipeilyä. Varaa tarvittaessa tukeva keittiöjakkara avuksi. Pilko välipala-ainekset valmiiksi tai opeta lasta käyttämään veistä ja leikkureita turvallisesti.

Sähkölaitteiden käyttäminen

Tarkista, että kodin sähkölaitteet toimivat oikein, johdot ovat ehjät ja etteivät laitteet kuumennu liikaa. Sopikaa yhdessä, mitä sähkölaitteita lapsi saa käyttää ilman aikuisen valvontaa ja opasta lasta laitteiden käyttämisessä. Jos sähkölaite on kytketty älypistorasiaan, voi virran katkaista myös etänä.

Lue myös, miten käytät puhelinta ja tietokonetta paloturvallisemmin

Tarkista palovaroittimet

Tarkista, että kodissasi on riittävästi palovaroittimia ja että ne on sijoitettu oikein. Testaa myös, että jokainen niistä toimii. Muistuta lasta, että palovaroittimen hälyttäessä hänen täytyy poistua turvalliseen paikkaan.

Jos syttyy tulipalo

Käy lasten kanssa läpi, miten pitää toimia, jos tulipalo syttyy. Harjoitelkaa erilaisia poistumisreittejä: tarkista samalla, että reitti on esteetön. Muistuta, että ovet kannattaa sulkea perässä, jotta tulipalon leviäminen hidastuu. Kerrostalossa on tärkeä opastaa, miten toimia, jos tulipalo onkin toisessa asunnossa tai rappukäytävä on savussa. Silloin turvallisinta on jäädä omaan asuntoon. Isompia koululaisia voi jo opettaa käyttämään käsisammutinta ja sammutuspeitettä, joilla pienet palonalut voi saada sammumaan. Korosta, että tärkeintä on kuitenkin varmistaa oma turvallisuus, poistua nopeasti turvaan ja hälyttää apua.

Kodin hälytysjärjestelmä turvallisuuden tukena

Hälytyskeskukseen yhteydessä oleva hälytysjärjestelmä tuo turvaa myös koululaisten perheeseen. Jos jotain tapahtuu, hälytyskeskuksessa on aina aikuinen valmiina auttamaan. Hälytysjärjestelmä valvoo jatkuvasti esimerkiksi tulipalojen varalta ja auttaa lisäämään koko perheen turvallisuuden tunnetta. Jos kotona yksin oleminen jännittää, lapsi voi myös kytkeä päälle ns. Kotona-tilan, joka varmistaa, ettei kotiin pääse huomaamatta. Vanhemmille tärkeä tieto on puhelimeen tuleva ilmoitus, kun lapsi tulee koulusta kotiin.

Tutustu kodin hälytysjärjestelmään