« blogin etusivulle

Kameratunnistin nopeuttaa avun saamista – näin se toimii

8.5.2019  /  Turvallinen koti, Paloturvallisuus, Murtosuojaus

Kameratunnistin_670x400_blogi_0519

Kameratunnistin on tärkeä osa kodin hälytysjärjestelmää. Yhdessä ja samassa laitteessa on mukana niin liiketunnistin, lämpöilmaisin kuin hälytyksestä aktivoituva kamera. Hälytyksen sattuessa kuvat nopeuttavat tilanteen tunnistamista ja avun saamista paikalle.

- Kynttilä oli sytyttänyt palon alun, havaitsimme kameratunnistimen ottamissa kuvissa valonhäivähdyksiä ja savua ja hälytimme pelastuslaitoksen paikalle, Sector Alarmin hälytyskeskuksen päällikkö Aleksi Äijö kertoo eräästä hälytystilanteesta.

Kameratunnistimen avulla pelastustyötä voidaan ratkaisevasti nopeuttaa.

- Esimerkiksi murtotilanteessa voimme hälyttää kuvien perusteella suoraan poliisin, ilman että pitää hälyttää vartija paikalle tarkistamaan tilanne, Aleksi Äijö sanoo.

Kameran voi yhdistää moneen ilmaisimeen

Kameratunnistimessa on liiketunnistin ja lämpöilmaisin sisäänrakennettuina.

- Kamera ottaa sarjan still-kuvia, jos liiketunnistin havaitsee liikettä tai lämpötila nousee hälytysrajan yli. Lisäksi kameratunnistimen voi ja se myös kannattaa yhdistää johonkin toiseen hälytysjärjestelmän ilmaisimeen. Silloin kamera ottaa kuvia myös, jos siihen yhdistetty laite hälyttää, sanoo Sector Alarmin teknisen tuen tiiminvetäjä Kari Göös.

Yhden kameratunnistimen voi yhdistää useampaan eri ilmaisimeen. Savuilmaisin on yleisin ja oleellisin kameratunnistimeen yhdistettävä laite.

- Palotilanteissa kameratunnistin on erityisen hyvä apu, koska se hälyttää lämpötilan noususta. Jos kamera on yhdistetty savuilmaisimeen, saamme kuvan myös, jos savuilmaisin hälyttää, Kari Göös kertoo.

- Usein kameratunnistin yhdistetään myös lasirikkoilmaisimeen tai ovitunnistimeen. Tästä on apua esimerkiksi silloin, jos isokokoinen lemmikki on kotona, eikä liiketunnistinta voi pitää päällä. Ovitunnistimen tai lasirikkoilmaisimen hälyttäessä kamera voi kuitenkin ottaa kuvan.

Kuvia vain hälytyksestä

Kameratunnistin asennetaan yleensä valvomaan kulkureittejä tai avoimia tiloja, esimerkiksi aulatilaan tai olohuoneen nurkkaan, josta sen toimintasäde yltää kauas.

- Asennusvaiheessa asentajamme kertoo, mihin kameratunnistin kannattaa asentaa. Samalla päätetään, mihin ilmaisimiin kameratunnistin yhdistetään. Asiakaspalvelun kautta voi jälkeenpäin tarkistaa, mihin kamera on yhdistetty, jos se pääsee unohtumaan, sanoo Kari Göös.

Kameratunnistin ottaa kuvia ainoastaan hälytyksen yhteydessä. Yhteyttä ei saa päälle etänä, eikä omaa kotia voi tarkastella kameran kautta.

- Kameran etälaukaisu ei ole mahdollista. Se on ohjelmallisesti otettu pois kameratunnistimesta eli kamera ei salli sitä ollenkaan. Kukaan ei siis pääse katselemaan kotiasi, Göös sanoo.

- Myöskään hälytyskeskuksesta ei voida avata yhteyttä, vaan tunnistin aktivoituu ainoastaan hälytyksestä, Aleksi Äijö painottaa.

Suojattu yhteys ja rajattu käsittely

Hälytyksen yhteydessä otetut kuvat siirtyvät suojatun yhteyden kautta suoraan Sector Alarmin hälytyskeskukseen.

- Tiedonsiirto kamerasta tapahtuu suojatusti ja kuvia käsitellään ja säilytetään tarkasti, rajatusti ja vain rajoitetun ajan, kertoo Kari Göös.

- Kameratunnistin ottaa kuvasarjan, josta voidaan havaita muutosta tilassa. Kuvia käsittelee hälytyskeskuksessa työskentelevä turvallisuusalan ammattilainen, joka on koulutettu tulkitsemaan kuvia, Aleksi Äijö sanoo.

Kuvat voivat antaa tärkeää tietoa hälytystilanteen syntymisestä myös viranomaisille.

- Ilmoitamme poliisille, jos kuvien perusteella havaitaan rikos. Poliisin ja palokunnan hälyttämiseksi riittää, jos kerromme heille mitä kuvissa näkyy. Toisin sanoen, lähetämme kuvat viranomaisille vain heidän pyynnöstään.

- Kameratunnistimen ottamat kuvat voivat merkittävästi nopeuttaa avun saamista paikalle. Siksi suosittelemme ottamaan kamerailmaisimen mukaan hälytysjärjestelmään, Aleksi Äijö korostaa.

 Lue lisää kodin hälytysjärjestelmästä