« blogin etusivulle

Facebook-kysely kertoi: Elävä tuli tuo parhaan tunnelman

21.11.2017  /  Turvallinen koti, Paloturvallisuus, Ajankohtaista

kodin-halytysjarjestelma-savuilmaisin.jpg

Kysyimme Facebook-sivuillamme, miten valoisa tunnelma syntyy kotiin, kun luonnonvalo on vähissä keskellä kaamosta. Kynttilöistä syntyy vastaajien mukaan paras tunnelma, mutta elävän tulen rinnalla tai korvikkeena koristevalot ovat hyvä vaihtoehto.

Kynttilät, kynttilät ja kynttilät, takkatuli, jouluvalot ja ihana hämärän hyssy – siinä kyselyyn vastanneiden suosikit tunnelmalliseen kaamokseen. Päiväsaikaan ja työskennellessä kaivattiin kirkkaita valoja, mutta illan tullen moni halusi rauhoittua ja himmentää valaistusta. Kynttilöiden loisteessa voi nauttia vaikka minttuteetä erään vastaajan ohjeen mukaan:

”MINTTUTEE (2 teekupillista)

1 rkl vihreän teen lehtiä

5 dl vettä

2 tl kuivattua minttua

2 tl hunajaa

2 sitruunaviipaletta

Hauduta teenlehtiä ja minttua 5 min. Siivilöi juoma ja makeuta tee hunajalla. Kaada joulunpunaisiin teemukeihin ja koristele sitruunaviipaleilla.”

Piristystä pimeään tuo myös ulkoilu. Sen päälle saunomista ja kunnolla unta, ja syysväsymys on selätetty. Valoisa mieli ja läheisten seura toistui monissa vastauksissa. Jouluvalmistelut leipomisineen tuovat kotiin tuoksua, tunnelmaa ja iloista odotusta, ja kukkakimppu pöydällä ilahduttaa aina.

Ei lapsille ja lemmikeille

Kun kissanhäntä huitaisee tai pieni käsi tarttuu pöytäliinaan, on palava kynttilä turvallisuusriski. Moni vastaaja kertoikin suosivansa lasten ja lemmikkien vuoksi led-kynttilöitä ja muita koristevaloja tai pitävänsä kynttilälyhtyjä vain parvekkeella. Kynttilöiden paloturvallisuus mietitytti muutenkin ja esimerkiksi senioriasunnoissa kynttilöiden suhteen on rajoituksia. Erilaisilla kohdevaloilla ja valosarjoilla saadaan kuitenkin hyvin luotua tunnelmaa myös ilman elävää tulta.

Kodin sähkövalaistusta voidaan säätää esimerkiksi älypistorasioiden ja hämäräkytkimien avulla Hämäräkytkimellä toimiva valaistus syttyy itsestään ja toivottaa kotiinpalaajan tervetulleeksi valaistuun kotiin. Älypistorasiaan kytketty valaisin voidaan sytyttää vaikka mobiilisovelluksen avulla. Valaistu koti tuo myös hämärämiehille vaikutelman, että joku on kotona.

Hyggeä ja hämärän hyssyä

Pohjolan pitkä pimeä kausi on osalle vastaajista vihollinen, jota vastaan taistellaan kaikin keinoin. Pimeyttä paetaan etelän aurinkoon ja kotona karkotetaan kaamos sytyttämällä kaikki mahdolliset valot. Toiset taas ovat tottuneet kaamokseen, jopa nauttivat siitä ja osaavat ottaa hämärästä parhaat puolet irti.

Monissa vastauksissa toistui hämärän hyssy – suomalainen vastine tanskalaisten hyggelle. Hämärän hyssyn aikana on lupa ottaa rennosti, olla kotona hissuksiin, raukeasta hämärästä nauttien aina jouluun asti. Kuppi kuumaa juomaa, villasukat ja suklaata on toimiva resepti hyvään hyssyyn.

Erään vastaajan sanoin:

”Takkatulen loimu, kynttilöiden loiste ja joulun valot. Hämärässä on hyvä olla!”

  Lue lisää älykkäistä ratkaisuista!